Siste nytt

Vi har igjennom næringshageprogrammet hatt gleden av å hjelpe Mona Kristin med realisere sin drøm.

Hun er utdannet sykepleier, og har jobbet som det i flere år. Nå er derimot sykepleieruniformen lagt på hylla og erstattet av friluftsklær med hundegodteri i lomma.

– Hvorfor har du valgt å satse på akkurat hunder og hundecamp?

– Jeg har alltid vært interessert i friluftsliv, jakt og hunder. Det er bestandig noe jeg har holdt på med og hatt lyst til å drive mer med. Jeg bestemte meg i fjor for å satse mot dette.

– Kan du beskrive følelsen av å åpne dørene til hundecampen?

– Det er litt vanskelig. Det hele gikk såpass fort. Plutselig åpnet vi bare. Egentlig skulle det vært stor fest med fyrverkeri om alt skulle stått i stil med følelsene jeg har inni meg. Det kjennes ut som om at jeg endelig – selv om det høres klisje- aktig ut – har kommet heim, sier hun.

Det siste året har Flataas brukt til å skrive søknader, ordne alt det administrative og deltatt på kurs i å starte egen bedrift.

– Det har vært mye arbeid og mye å tenke på. Likevel synes jeg det har gått greit, og det er mye på grunn av at jeg hele vegen har blitt møtt av positive folk som har trua på det jeg holder på med. Jeg ser for meg at det hadde blitt tungt om det ikke hadde vært slik.

Hundecampen holder til rundt ei mil nord for Høylandet, like ved Øyvatnet. Her bor Flataas sammen med ekte- mannen Rune og deres to barn.

De har investert 1,5 millioner kroner på å realisere drømmen. Og det har resultert i et helt nytt anlegg med 20 båser til hundene der alle båsene har egen utgang til en luftegård.

– Vi har også en skjermet enhet med noen båser for hunder som har behov for ro. Tre båser er så store at to–tre hunder kan bo sammen. Jeg legger veldig stor vekt på sikkerhet, slik at oppholdet skal bli trygt for både eiere og hunder, forklarer Flataas.

Bygget som skal huse hunde- båsene er på 140 kvadratmeter, i tillegg kommer en stor garasje som er bygd inn i hunde- campen.

– Vi har også vi rundt 20 mål med innjord som skal bli aktivitetspark og fem kilometer med fjellveg som vil bli benyttet til trening og liknende, legger hun til.

Det er mye jobb å starte en egen bedrift, noe både Flataas og resten av familien har lært.

– Dette er blitt et familie- prosjekt. Mannen min har tatt permisjon fra jobben uten lønn helt siden mai. Og ungene de står på og maler for harde livet nå, sier Flataas og smiler.

– Jeg kunne ikke klart det om det ikke hadde vært for familien min, og spesielt Rune, legger hun til og tørker bort en tåre fra øyekroken.

Hundegrynderen har fått 400.000 kroner i støtte fra Innovasjon Norge og 60.000 kroner i markedsførings- tilskudd fra Høylandet kommune.

– Som sagt har folk vært utrolig positive og hatt trua på meg, sier hun.

– Har du noen utdanning inne trening av hunder

– Ja, jeg er i ferd med å utdanne meg som trinn 1 instruktør gjennom NKK, og tar kurs i grunnkurs jakthund og dressur jakthund.

– Er det behov for et slikt anlegg her?

– Ja, det tror jeg. Det er ikke mange kenneler i Namdalen. De jeg vet om er i Snåsa og på Foldereid. Ellers tror jeg du må til Steinkjer eller Trondheim. Til nå har jeg fått bestillinger ei stund fram i tid, men det er ikke fullt belegg. Jeg har akkurat startet, og tror det vil ta seg opp, sier Flataas.

– Jeg angrer ikke et sekund på at jeg startet, sier hun – før hun kommanderer hundene til å gå inn i båsene sine.